رتبه بندی الکسا (Alexa) چیست؟

الکسا

رتبه بندی الکسا (Alexa)

رتبه الکسا که مهم نیست! این جمله را هرکسی که به نوعی با دیجیتال مارکتینگ، سئو و محتوا درگیر است حداقل یکبار شنیده یا به دیگران گفته است.

خب اگر رتبه الکسا مهم نیست پس چرا تا هر وب سایت خوبی پیدا می‌کنیم سریع رتبه الکسای آن را بررسی می‌کنیم؟

آیا واقعاً بهبود رتبه در الکسا اهمیتی دارد؟ اگر اهمیت دارد چطور رتبه وب سایت را بالا ببریم؟

اصلاً این رتبه بندی الکسا داستانش چیست و چطور کار می‌کند؟

در این مقاله می‌خواهیم به این پرسش‌ها، جواب دهیم و یکبار برای همیشه روشن کنیم الکسا معیار خوبی برای مقایسه وب سایت ها است یا نه.

الکسا چیست؟

الکسا یا به عبارت درست الکسا (Alexa) یک شرکت تحلیل ترافیک وب است. الکسایی که الان وجود دارد آمار بازدید وب سایت ها و رفتار کاربران را بررسی و خدماتی برای بازاریابی اینترنتی ارائه می‌کند.

این شرکت سرویس‌هایی را به دارندگان وب سایت ها برای بررسی وضعیت وب سایت، سئو، تحقیق کلمات کلیدی، مقایسه و تحلیل رقبا ارائه می‌کند.

خدمات فعلی الکسا چیست؟

خدمات غیررایگان الکسا شامل تحلیل بازار، تحلیل وب سایت، تحلیل سئو، تحقیق کلمات کلیدی و رتبه‌بندی است. در کنار این چند سرویس رایگان و محدود برای پیدا کردن سایت ها ی مشابه، مشاهده آمار تخمینی وب سایت و فهرست رتبه‌بندی وب سایت براساس کشور یا دسته‌بندی هم دارد.

به جای نوار ابزار قدیمی الکسا، حالا افزونه هایی برای مرورگر کروم و فایرفاکس ارائه شده است. این افزونه‌ با یک کلیک گزارشی شامل رتبه جهانی و کشوری، تعداد بک لینک، سایت ها ی مشابه، سرعت سایت، لینکی به آرشیو وب سایت و لینکی به تحلیل آماری وب سایت نمایش می‌دهد.

بحث اصلی بر سر الکسا همان رتبه‌بندی وب سایت ها است. از زمانی که الکسا شروع به رتبه‌بندی وب سایت ها کرد، وبمسترها و صاحبان کسب‌وکارهای اینترنتی از آن به عنوان یک شاخص مهم استفاده می‌کردند اما اکثر افراد می‌گویند این رتبه‌بندی درست نیست.

 

الکسا

 

الکسا چطور وب سایت ها را رتبه‌بندی می‌کند؟

رتبه‌بندی سایت ها در الکسا براساس نمونه‌‌گیری از ده ها میلیون کاربر اینترنت به دست می‌آید. این نمونه‌گیری آماری از زمان بنیان گذاری الکسا تا الان در حال تغییر و تحول است.

دلیل این که درباره رتبه بندی الکسا گفته می‌شود «به درد نخور» است یا «دقیق نیست» ریشه در دوره‌ای دارد که تمام داده‌های الکسا از نوارابزارش به دست می‌آمد. حالا روش نمونه‌گیری آماری الکسا خیلی تغییر کرده است.

روش جمع‌آوری داده از نوارابزار یک اشکال بزرگ داشت. فقط افرادی این تولبار را نصب می‌کردند که خودشان در حوزه‌هایی مثل مدیریت سایت، دیجیتال مارکتینگ و … فعال بودند.

شاید کاربرانی هم از روی علاقه به پیشنهاد های الکسا یا کنجکاوی نصب می‌کردند اما تعدادشان خیلی کم بود و عموم جامعه علاقه‌ای به نصب این نوارابزار نداشتند.

در نتیجه نمونه آماری الکسا محدود به یک جامعه آماری کوچک و خاص بود. نمی‌شد این آمار را به عموم جامعه تعمیم داد.

الکسا هم بیکار نماند و در سال ۲۰۰۸ برای این مشکل فکرهایی کرد.

الکسا سعی کرد نمونه آماری خودش را با جمع‌آوری اطلاعات از حدود ۲۵ هزار افزونه، نوارابزار و پلاگین افزایش دهد.

حالا منابعی از سرویس‌ دهنده‌های شخص ثالث (third-party) هم اطلاعات خود را به الکسا می‌فروشند.

خود الکسا هم ربات‌های نرم‌افزاری مشابه گوگل دارد که در بین صفحات وب می‌خزند و لینک ها را بررسی می‌کنند.

به علاوه، وب سایت های زیادی اسکریپت الکسا را نصب کرده‌اند که این اسکریپت اجازه می‌دهد داده‌هایی کاملاً دقیق و مستقیم از وب سایت ها دریافت و با دیگر داده‌های دریافت شده از منابع مختلف صحت‌سنجی شود.

روش محاسبه رتبه هر وب سایت

رتبه هر وب سایت براساس ترکیبی از تخمین بازدید کننده منحصر به فرد (Unique Visitors) و تخمین بازدید صفحه (Page views) در سه ماه گذشته حساب می‌شود.

دو شاخص در فرمول‌های محاسباتی آماری قرار می‌گیرد و وب سایتی که عدد به دست آمده از ترکیب دو شاخص آن بالاتر باشد رتبه‌اش هم بالاتر می‌رود.

رتبه‌بندی به صورت روزانه به‌روزرسانی می‌شود اما رتبه وب سایت ها میانگینی از سه ماه گذشته است. رتبه‌بندی هر کشور هم در بازه زمانی یک ماه گذشته حساب می‌شود.

به علاوه روش‌های نرمال‌سازی آماری هم روی این داده‌ها اعمال می‌شود تا خطاهای آن کم و به آمار واقعی نزدیک شود.

بازدید کننده منحصر به فرد (Unique Visitors)

تعداد کل کاربران در نمونه آماری الکسا است که در یک روز از یک وب سایت بازدید می‌کنند.

بازدید صفحه (Page views)

تعداد درخواست کاربران برای بازدید یک وب سایت است. تعداد بیشتر از یک بازدید از هر وب سایت توسط هر کاربر در هر روز فقط یک بازدید صفحه ثبت می‌شود. پس اگر کاربری در یک روز صد بار از وب سایتی بازدید کند فقط یک بازدید در آن روز از آن کاربر ثبت می‌شود.

 

الکسا alexa

 

 

آیا اکنون رتبه بندی الکسا قابل اعتماد است؟

هر نمونه‌گیری آماری ضعف‌ها و مشکلاتی دارد اما با این حال می‌تواند تا حدود زیادی نزدیک به واقعیت باشد. الکسا ادعا نمی‌کند رتبه‌بندی کاملاً صحیح و دقیق است. در تمام توضیحات گفته‌اند این رتبه تخمینی از پرطرفدار بودن وب سایت ها است.

خود الکسا می‌گوید رتبه‌بندی برای سایت هایی  که بازدید کننده کمی دارند تخمین دقیقی ندارد و نوسان آنها بیشتر است. به طور کلی رتبه‌بندی کردن وب سایت هایی با کمتر از هزار کاربر در ماه برای الکسا سخت است و صحت کمتری دارند. هرچه وب سایتی به رتبه یک نزدیک‌تر است یعنی داده‌های آن دقت و صحت بیشتری دارد.

آیا رتبه الکسا واقعاً اهمیت دارد؟

اگر تمام این حرف‌ها را کنار هم بگذاریم و تجربه خود را هم در نظر بگیریم، می‌توان گفت رتبه الکسا در حال حاضر تخمین خوبی است اما از نظر ما اهمیت زیادی ندارد. در کل برتری وب سایت ها نسبت به یکدیگر را نمی‌توان فقط با دو شاخص محاسبه و با یک عدد نشان داد.

 


سوالات متداول در مورد الکسا وب سایت ها

در ادامه به جواب چند سوال متداول که درباره الکسا سایت ها مطرح می‌شود می پردازیم.

۱- ثبت سایت در الکسا چطور است؟

هیچ نیازی به ثبت وب سایت در الکسا نیست. و البته امکان ثبت وب سایت در الکسا هم به طور کلی فراهم نیست.

هر وب سایتی که اطلاعاتش در الکسا دریافت شود و آمار بازدید آن به یک حداقلی از نظر الکسا برسد در رتبه‌بندی قرار می‌گیرد.

اگر وب سایت تازه‌ای راه‌اندازی کرده‌اید و بازدید کننده آن در حال افزایش است، حداقل سه ماه باید صبر کنید تا در رتبه‌بندی الکسا دیده شود.

۲- چرا آمار تخمینی الکسا با آمار گوگل آنالیتیکس اختلاف دارد؟

آمار گوگل آنالیتیکس از کاربران یک وب سایت به دست می‌آید و تقریباً دقیق است. آمار الکسا از مجموعه‌ای از داده‌های جمع شده از منابع مختلف محاسبه می‌شود.

وقتی الکسا آمار وب سایت ها را بررسی می‌کند، الگوهایی را در سراسر وب می‌بیند. این الگوهای آماری قابل تعمیم هستند.

این داده‌ها کمک می‌کنند وضعیت بازدید وب سایت ها نسبت به یکدیگر سنجیده شوند. اما به هیچ وجه یک ابزار برای بررسی و رصد عمیق رفتار کاربران در وب سایت ها مثل کاری که گوگل آنالیتیکس انجام می‌دهد نیست.

۳- چرا ترافیک وب سایت من در حال افزایش است اما رتبه آن در الکسا پایین‌تر است؟

به طور کلی نباید بیشتر شدن ترافیک یک وب سایت را مبنایی برای بالاتر رفتن رتبه الکسا در نظر گرفت.

رتبه بندی وب سایت ها در الکسا نسبت به یکدیگر سنجیده می‌شود. از طرفی دیگر ترافیک تمام وب سایت ها کم و زیاد می‌شود. در همان حال که ترافیک وب سایتی در حال افزایش است امکان دارد ترافیک دیگر وب سایت ها در رتبه‌های بالاتر یا پایین‌تر هم با شدت بیشتری کم و زیاد شود.

در همان حال که ترافیک وب سایت شما در حال زیاد شدن با شیب ملایم است، شاید ترافیک وب سایت هایی با رتبه پایین با شیب تندی زیاد شد و رتبه آنها بالاتر رفت.

۴- چطور رتبه الکسا وب سایتمان را چک کنیم؟

برای بررسی رتبه الکسا و مشاهده دیگر آمارها می‌توانید در این صفحه آدرس هر وب سایتی را وارد کنید و تحلیل آن را ببینید. راه سریع‌تر برای مشاهده رتبه وب سایت ها نصب افزونه الکسا روی مرورگر کروم یا فایرفاکس است.

۵- چه رتبه ای در الکسا خوب است؟

اگر به فهرست ۵۰ وب سایت برتر ایران در الکسا نگاه کنید می‌بینید که وب سایت های عمومی، اداری، خبری و خلاصه وب سایت هایی هستند که عموم جامعه از آنها استفاده می‌کنند.

قرار نیست که هر وب سایتی بتواند رتبه زیر ۱۰۰ یا ۵۰ کشور را به دست آورد یا جزو هزار سایت برتر دنیا شود. این رتبه می‌تواند شاخص مناسبی باشد که قرار گرفتن وب سایت در مسیر درست را نشان دهد و مقایسه‌ای بین رقبا باشد.

منظور از مسیر درست این است که رتبه آن نزدیک وب سایت هایی با محتوای مشابه باشد. الکسا در تحلیل آماری هر وب سایت جدولی هم دارد که نشان می‌دهد رقبای اصلی کدام وب سایت ها هستند.

۶- چطور رتبه وب سایت را در الکسا افزایش دهیم؟

تا اینجا فهمیدیم که بیشتر شدن بازدید کننده وب سایت مساوی بالا رفتن رتبه الکسا است.

بخش زیادی از کارهای سئو، تولید محتوا، تبلیغات و … درست با هدف بیشتر کردن بازدید کننده وب سایت انجام می‌شود. پس بهتر است سوال بالا را اینطور اصلاح کنیم: چه کارهایی بیشترین تاثیر را در بهبود رتبه الکسا دارند؟

۷- چطور در رتبه الکسا از رقبا پیشی بگیرم؟

در کل چند کار می‌توان انجام داد که با کمترین هزینه بیشترین تاثیر را روی رتبه الکسا دارند:

۱. تولید محتوای دست اول، با کیفیت و مفید

بازاریابی ربایشی یا درونگرا (Inbound Marketing) با تولید محتوا گره خورده است و بازاریابی اینترنتی بدون این روش‌ها که به نوعی مادر و فرزند هستند، سخت و پرهزینه می‌شود.

ما با تولید محتوا برای مخاطب خود ارزش ایجاد می‌کنیم. آنها را به وب سایت یا به هر بستر محتوای دیگر جذب می‌کنیم بعد محصول یا خدمات خود را به آنها می‌‌فروشیم.

محتوایی می‌تواند این کار را به نتیجه برساند که برای رفع نیاز کاربران باشد، به کاربر کمک کند یا محتوایی مورد علاقه کاربر باشد، و در نهایت باعث تعامل و وفاداری شود.

 

تولید محتوا

مطالعه بیشتر در موردتولید محتوا و روش های تولید محتوا

۲. ایجاد بک لینک مناسب

بک لینک‌ به زبان ساده لینک هایی است که از دیگر وب سایت ها گرفته‌اید. هرچه تعداد و کیفیت بک لینک ها بیشتر و بهتر باشد رتبه وب سایت در نتایج گوگل بهتر می‌شود.

با اطلاعات منتشر شده درباره رتبه‌بندی الکسا، می‌دانیم که بک لینک ها توسط ربات‌های خزنده الکسا شناسایی می‌شوند و از طرف دیگر بک لینک می‌تواند منبع ترافیک برای وب سایت ها باشد.

بک لینک ها رتبه وب سایت شما را در الکسا را بالا می‌برند که در وب سایت های مرتبط و معتبر ایجاد شده باشند.

۳. تحلیل رقبا

با توجه به نسبی بودن رتبه بندی الکسا، اگر می‌خواهید رتبه بهتری کسب کنید باید بهتر از رقبا باشید. معمولاً رتبه وب سایت های مشابه در یک گستره نزدیک به هم قرار دارد. رتبه‌های زیر ۱۰۰ هم وب سایت های عمومی و بسیار پرطرفدار هستند.

اولین قدم برای جلو زدن از رقبا شناخت آنها است. وب سایت رقبا را از نظر رابط کاربری، محتوا یا نحوه ارائه خدمات و محصولات بررسی کنید. اگر نقاط قوتی دارند شما هم آنها را اجرا کنید و اگر ضعفی دارند شما سعی کنید آن ضعف‌ها را برطرف کنید.

۴. فعالیت در شبکه‌های اجتماعی

نیازی به توضیح نیست که شبکه‌های اجتماعی محبوب دل همه شده‌اند. از انواع شبکه‌های اجتماعی به راحتی می‌توانید کاربران زیادی به وب سایت خود جذب کنید.

لینک گذاشتن در استوری‌های اینستاگرام، کانال تلگرام، انتشار مقالات و پست‌های وبلاگ در لینکدین یا توییتر روش‌های متداولی هستند که اگر تعداد فالوور شما زیاد باشد حتماً در ترافیک وب سایت تاثیر می‌گذارند.

۵. تبلیغات گوگل

بین روش‌هایی که برای افزایش ترافیک وب سایت معرفی کردیم، تبلیغات گوگل از بقیه سریع تر به نتیجه می رسد.

در روش‌های قبلی باید مداوم تولید محتوا کنید و منتظر بمانید تا کاربران شما را پیدا کنند. در تبلیغات گوگل با مشخص کردن کلمات کلیدی دلخواه می‌توانید به راحتی وب سایت خود را در صفحه اول نتایج گوگل قرار دهید.


روش‌های کلاه سیاه بهبود رتبه الکسا

روش‌هایی که در بخش قبل معرفی کردیم همه به قول معروف راه راستی و درستی هستند. اما خب دنیا همیشه روی محور درستی نمی‌چرخد؛ بعضی افراد هم تا راه میانبری پیدا کنند بدون شک از آن استفاده می‌کنند.

یک روش متداول اجرای پاپ‌آپ در وب سایت های پربازدید است. در این روش پاپ آپ ناخواسته از صفحات وب سایت مورد نظر برای کاربران وب سایت های پربازدید نمایش داده می‌شود. با این کار بازدید صفحه غیرواقعی یا به اصطلاح فیک ایجاد می‌شود.

یک روش دیگر هم ترافیک تقلبی است. ربات های نرم‌افزاری مثل مرورگر کاربرهای واقعی وب سایت ها را در دوره‌های زمانی مشخص باز می‌کنند. در نتیجه ترافیک بالایی از مراجعه به وب سایت ایجاد می‌شود.


جمع بندی

همانطور که مشاهده کردید، مزایا و معایبی در مورد رتبه بندی الکسا وجود دارد. نتیجه گیری در مورد الکسا این است که تخمین خوبی است اما به دلیل برخی شیطنت ها معتبر نیست.

خدمات دیگر الکسا، حتی در همان حد اطلاعات رایگانی که ارائه می‌کند یک منبع کاربردی برای بررسی وب سایت ها است. اگر اشتراک آن را خریداری کنید که چه بهتر و اطلاعات تحلیلی کاملی در اختیارتان قرار می‌دهد.


آرکاوب

آژانس دیجیتال مارکتینگ آرکاوب
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *